VIZITATORUL – un alt fel de film, într-un alt fel de apartament

VIZITATORUL

VIZITATORUL – un thriller psihologic românesc care poate fi văzut în cinematografele din București și din țară.

Regia, scenariul și montajul: Jamil Hendi.

Cu: Oana Irina Duțu, Ionuţ Grama, Andreea Boșneag, Andrei V. Ciopec, Oleg Apostol, Ion Haiduc, Cristi Toma.

Dacă primele cadre te neliniștesc, abține-te. Păstrează-ți spaima pentru mai încolo.

Un apartament într-un bloc vechi, cu bulină roșie. E groaznic din prima clipă, plin de catrafuse vechi, îcărcat de energii străine și dezordonate și ei, Otilia (Oana Irina Duțu) și Luca (Ionuţ Grama), spun că le place, vor să rămână din prima seară acolo. Pe mine nu m-ar fi înduplecat nimeni nici măcar să trec pragul. Din primul moment îți vine să strigi la ei s-o lase baltă.

Și nu numai că vor să rămână acolo și să facă ei ordine – vor să facă ordine în lucrurile fostei chiriașe care a dispărut în urmă cu câteva luni chiar de acolo, din apartamentul acela odios.

Cezar, proprietarul apartamentului (Andrei V. Ciopec) – pare doar un papagal. Și totuși… Parcă nu e în regulă ca un om să fie atât de senin într-un context atât de straniu. În partea asta a rolului, mi-a amintit de personajul pe care l-a făcut Andrei V. Ciopec în „Te mai uiți și la om”. Apoi începe să te neliniștească prezența lui și nu-ți dai seama de ce. Iar când îți dai seama, e prea târziu. De data asta, se mișcă în același rol cu excepționala flexibilitate caracteristică, pe o scală care duce în cel mai neașteptat punct. Nu m-am putut abține să gândesc: ar fi putut face oricare dintre rolulri, oricare. Dar intuiția regizorului a funcționat perfect: era nevoie de el în rolul care evoluează, care schimbă fețe, niște fețe foarte diferite.

Vizitatorul

Luca e personajul pozitiv, ții cu el, dar nici el nu-i OK. În prologul filmului i se întâmplă ceva ciudat, ceva care, pentru o bucată de vreme, nu înțelegi ce rost are în contextul scenariului. Apoi afli. Luca nu e nici el un om ca toți oamenii. Și nu e prima dată când cineva contează pe actorul Ionuț Grama pentru un thriller: apare la Teatrul Odeon, în „Refugiul” de Jennifer Haley, regizat de Horia Suru, text tradus de… Ionuț Grama. OK, este o carte câștigătoare: Pentru rolul din „Vizitatorii”, a primit la Los Angeles Premiul pentru cel mai bun actor străin. OK, îl ajută foarte mult și fizionomia care numaidecât face niște cearcăne dramatice și exprimă un chin nepământesc.

Vizitatorul

Mi-a plăcut foarte mult cum a fost aleasă și pusă în cadru Andreea Boșneag în rolul Irinei, fata dispărută. Are partitura ei la un moment dat și atunci iar nu știi ce să crezi. Nu e adultă, nu e adolescentă, nu e copil. Afectiv e clar suspendată undeva, pe calea evoluției, pe unde lucrurile n-au mai mers. E un sentiment cu adevărat insuportabil să simți, față de același personaj, în același timp, o puternică spaimă și o puternică compasiune. Este ingredientul unui coșmar perfect. Meritul scenariului, meritul regiei, meritul interpretării.

Vizitatorul

La vizionare, în spatele meu, niște puștoaice teribiliste chicoteau ca să demonstreze că ele sunt niște dure și nu se sperie din atâta lucru. Încet-încet, s-au cam liniștit.
Întorcându-mă acasă, tot ce speram era să fi lăsat lumina aprinsă. (N-o lăsasem.) Iar ușile vecinilor mă pândeau în semiîntuneric.

 

Reclame