Fixeur, Tudor Istodor Ianuarie 24

Fixeur – un film de Adrian Sitaru

Ce este un fixeur? Unde s-au filmat scenele din Bistrița? Cine este fata care joacă rolul Ancăi, victima traficului de minore? Despre ce este vorba, de fapt, în film?

Fixeur

Un fixeur este un un jurnalist – de obicei, unul foarte bun, care are ponturi, surse, relații într-un anumit teritoriu – care servește drept călăuză jurnaliștilor străini.

Coautorul scenariului și producătorul filmului, Adrian Silișteanu, ne-a dat exemplul fixeurilor din zonele de conflict de pe glob care sunt cei aflați, de fapt, în linia întâi, cei care își dau deseori viața pentru ca dramele pe care ei le cunosc să ajungă în ochii și la urechile întregii lumi.

Filmul pleacă de la experiența reală pe care a trăit-o în 2002 Adrian Silișteanu, pe vremea când era el însuși corespondent și, deseori, fixeur pentru France Presse.

Povestea l-a urmărit ani de zile împreună cu întrebările esențiale care nășteau din ea și cărora mărturisește că nu le-a găsit un răspuns, pentru că raportul dintre moralitate și imoralitate, utilitate și prețul plătit în plan emoțional în munca jurnalistului este unul imposibil de calculat matematic.

O fată de 14 ani este salvată dintr-o rețea de pronexetism din Franța și adusă înapoi, în țară, în orașul Bistrița. Se află în grija temporară a unui ONG creștin-ortodox. Subiect tare pe care Radu, corespondent France Presse, se hotărăște să-l livreze colegilor de la Paris. Un jurnalist și un cameraman sosesc val-vârtej la Cluj și, de acolo, cei trei se îndreaptă spre Bistrița.

Fixeur, Diana Spatarescu

Diana Spătărescu, în rolul victimei

Lucrurile nu merg așa ușor cum au sperat. Cu tot aranjamentul de la București (un telefon de la cine trebuie, promisiunea unui contraserviciu), se dovedește că nu e așa de ușor de realizat interviul cu victima minoră, încă traumatizată psihic. Dar și pe plan local se mai pot aranja lucruri.

Fixeur

Adrian Titieni (polițistul Molnar), Diana Spătărescu (victima), Nicolas Wanczycki (Serge), Mehdi Nebbou (Axel), Tudor Istodor (Radu)

Scenele de la Bistrița sunt filmate la Bistrița. Graiul local se împletește cu franceza jurnaliștilor, ceea ce dă scenelor o autenticitate și o savoare aparte. În rolul polițistului Molnar, Adrian Titieni, născut-crescut în Bistrița, cel care se gândise serios în primăvara trecută să candideze pentru mandatul de primar al orașului.

Diana Spătărescu, cea care joacă rolul victimei, este o tânără bistrițeancă de 15 ani la data filmărilor. Castingul – povestește Adrian Silișteanu – a fost foarte dificil, dată fiind tema delicată a filmului. Discuțiile cu fiecare candidată puteau dura și o oră, pentru că producătorii încercau, cu mult tact și pe ocolite să-și dea seama dacă nu cumva erau în situația de a le pune pentru prima dată pe adolescente în fața unei realități de care n-ar fi avut știre.

Dianei, fiică de polițist, nu-i era străin aceast fenomen. Așa că și-a putut asuma rolul cu maturitate și curaj. Și cu un real talent, cu intuiție și empatie.

Un alt copil din distribuție care joacă la un nivel remarcabil, cu o tulburătoare capacitate de a înțelege scenariul, este Cristian Ilinca, în rolul lui Matei, fiul iubitei lui Radu. Pentru că există un al doilea plan care completează profilul personajului principal și care-i dă prilejul să evolueze în răstimp scurt de la stângăcie și „perfecționalism”, la… Dar aceasta este scena finală pe care trebuie s-o vedeți începând de vineri, 27 ianuarie, la cinematograf.

Cristian Ilinca (Matei) și Tudor Istodor (Radu) în nelipsita și indispensabila scenă din bucătărie

Cristian Ilinca (Matei) și Tudor Istodor (Radu) în nelipsita, tradiționala și esențiala scenă din bucătărie

Acesta este unul dintre cele trei roluri pentru care Tudor Istodor este unul dintre cei 10 tineri actori europeni selectați în programul Shooting Stars care se va desfășura între 9 și 13 februarie 2017, în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin (9-19 februarie).

Citește un scurt interviu cu Tudor Istodor pe acest subiect aici.

Reclame